Ga naar hoofdinhoud

Over het TOP-programma

Het programma is beschikbaar voor ouders van baby's die zijn geboren na een zwangerschap korter dan 32 weken en/of met een geboortegewicht onder de 1.500 gram.

beertje logo

Gedrag van de baby centraal

In het TOP-programma worden jullie begeleid door een gespecialiseerde kinderfysiotherapeut. Samen met jou kijkt de therapeut naar je baby en bespreekt je vragen. Zij helpt je om de 'lichaamstaal' van je baby te herkennen en legt je bijvoorbeeld uit wat het gedrag, de bewegingen en gezichtsuitdrukkingen van je baby kunnen betekenen.

In het eerste jaar wordt je baby steeds nieuwsgieriger naar alles om zich heen. Samen ga je op zoek naar hoe je je baby kunt ondersteunen en hoe je kunt helpen bij het volgende stapje in de ontwikkeling. Jullie leren elkaar zo steeds beter kennen en dat geeft vertrouwen.

Veel ouders van vroeggeboren kinderen zijn vermoeid en voelen zich gespannen na alles wat ze hebben meegemaakt. De zorg en verantwoordelijkheid voor je baby kunnen zwaar zijn. Soms is het bespreken en delen hiervan voldoende. Als er meer nodig is om de vroeggeboorte te verwerken, kan de TOP-kinderfysiotherapeut je hierover informeren of je doorverwijzen naar een andere zorgverlener.

Verloop

De begeleiding start als je baby thuiskomt uit het ziekenhuis en duurt tot de gecorrigeerde leeftijd van 1 jaar. In deze periode komt de therapeut 12 keer bij jullie thuis. De huisbezoeken vinden gemiddeld 1 keer per maand plaats, maar dat kan in het begin ook vaker zijn.

Ouderverslagen

Na elk huisbezoek krijgen jullie een persoonlijk ouderverslag met foto's en adviezen.

Geen kosten

Aan het volgen van het TOP-programma zijn geen kosten verbonden. Die worden vergoed uit de basiszorgverzekering. Het gaat niet af van je eigen risico.

Wil je deelnemen?

Een aanmelding voor het TOP-programma verloopt via de kinderfysiotherapeut van het ziekenhuis of een andere zorgverlener. Je kunt ook zelf contact opnemen met een TOP-kinderfysiotherapeut. Je hebt geen verwijzing nodig van een arts. Zoek hier een therapeut bij jou in de buurt.

Informatiefolder

Wil je alle informatie over het TOP-programma nog een rustig nalezen? Bekijk dan onze folder. De folder is ook beschikbaar in andere talen.

Kijk en luister je liever? Bekijk dan het informatiefilmpje over het TOP-programma.

Folders bestellen voor professionals

Het EOP heeft informatiefolders over het TOP-programma voor ouders. Wil je deze folders in het ziekenhuis of je praktijk neerleggen? 

Mail dan naar expertisecentrumprematuren@amsterdamumc.nl. Vermeld in de mail je naam, adresgegevens en het aantal folders dat je wilt ontvangen.

gezin plus therapeut

Wat zeggen ouders?

"De TOP-kinderfysiotherapeut maakt het contact persoonlijk en probeert echt te helpen waar het kan. Ze heeft ons zekerheid geboden en vertrouwen gegeven in onze dochter en onszelf."

Bekijk meer ervaringsverhalen van ouders