Ga naar hoofdinhoud

Ouders aan het woord

Dit vertellen ouders over het thuiskomen met een te vroeg geboren kindje en het volgen van het TOP-programma.

foto3

Thuiskomen

Het kan spannend zijn om thuis te komen met je vroeggeboren baby. Misschien is je baby onrustig, gaat het drinken opeens minder goed of ben je onzeker over de ontwikkeling. Of je begrijpt niet meteen de behoeften van je baby en je twijfelt aan de keuzes die je maakt. Veel ouders herkennen dit. 

In onderstaande video vertellen de ouders van Moana en Louana hoe het voor hen was om eindelijk thuis te zijn met hun tweeling.

Ervaringen met het TOP-programma

Ouders zijn erg tevreden over het TOP-programma. Thuis samen kijken naar je kindje, uitproberen wat werkt en wat juist niet en iemand aan je zijde die je versterkt in je ouderschap zijn belangrijke onderwerpen voor ouders.

Zo vertelt een ouder: "Dat het huisbezoeken zijn, geeft vooral in het begin als het nog een kleine baby is, rust om niet ergens op tijd te hoeven zijn. Er wordt altijd meegedacht met ons en naar de behoeften van onze dochter gekeken, ook tijdens het bezoek. Als onze dochter niet wil, dan is het klaar. Er wordt niet iets geoefend of bekeken omdat het 'moet'."

Een andere ouder geeft aan: “De gehele begeleiding heb ik als positief ervaren. Goede informatie, tips en adviezen, waardoor wij als ouders zekerder van onszelf zijn geworden.”

In onderstaande video vertellen de ouders van Liam hoe zij het TOP-programma hebben ervaren. TOP-kinderfysiotherapeut Margot de Wit vertelt hoe zij de ouders van Liam heeft begeleid.

Contact met andere ouders

Het kan fijn zijn om mensen te ontmoeten die hetzelfde hebben meegemaakt als jij. Om erkenning en herkenning te vinden bij anderen. Hoewel jouw omgeving vast zo goed mogelijk zich probeert in te leven, kun je een vroeggeboorte pas echt volledig begrijpen als je die zelf hebt meegemaakt. Daarom biedt oudervereniging Care4Neo naast informatie ook veel mogelijkheden aan couveuseouders en ex-prematuren om in contact te komen met lotgenoten.